Hét motto van Cantina Marilina luidt als volgt: “A noi piace farlo senza…” wat wil zeggen: “Wij doen het graag zonder…” én dat doen ze dan ook.

Innovatief, authentiek, ambachtelijk, diversiteit, harmonie, heerlijke geuren, Zuidoost Sicilië, liefde voor de natuur.
Het zijn maar enkele kenmerken die Cantina Marilina beschrijven.

Wijnen

Over cantina marilina

Angelo Paternò is de wijnmaker van Cantina Marilina. Een beroep waarmee hij begon toen hij net 19 jaar was. Hij arriveerde in 2001 in Noto, nadat hij talloze professionele ervaringen had opgedaan in Sicilië. Het licht en de nabijheid van de zee maakte hem verliefd op de “Val-di-Noto”, een gebied waarmee hij al bekend was. In 2007 begon hij, samen met zijn dochter Marilina, het project van “La Cantina Marilina”. Marilina Paternò is geboren en getogen in het midden van de wijngaarden.

Om haar persoonlijke en professionele droom te realiseren “een familiewijnmakerij oprichten”  spitste ze zich toe op Economie en Handel aan de Universiteit van Catania. Zo begon ook haar reis in “La Cantina Marilina” waar ze het beheer en de zorg voor het commerciële segment voor haar rekening neemt.  De wijnen die Angelo uiteindelijk produceert zijn met een sterke identiteit, met een sterke band met het gebied en via het natuurlijke proces.

De Val-di-Noto staat op de eerste plaats van de zonnigste gebieden van Sicilië en is de op 1 na meest winderige regio. Ook de witte kalksteenbodems zijn van groot belang. Nero d’Avola, Moscato en Grecanico zijn wijnen met een specifiek karakter en juist vanwege de kalkrijke bodems zijn deze prachtige structuren en langere verfijningen mogelijk. Zodra de druiven naar La Cantina zijn gebracht, gaat alles over in betonnen tanks. Deze verbeteren niet alleen de rijping, maar laten het product onveranderd.  Ook zijn er lange maceraties, weinig ingrepen tijdens de verwerkingsfase, minimale filtratie en geen klaring.

Sinds het begin heeft Cantina Marilina de productie gericht op drie inheemse wijnstokken: Nero d’Avola, Moscato en Grecanico, waarbij de natuurlijke fasen van de wijngaard worden gevolgd en ondersteund.

De bestaande wijngaarden werden behouden. Daarbij kwam er een uitbreiding van 25 hectare, waaraan nog eens tien nieuwe planten werden toegevoegd, waaronder de internationale wijnstokken, vandaag vertegenwoordigd door de witte en rode Currivu.

Er wordt veel aandacht en zorg aan de wijnstokken gegeven maar ook aan de processen die in La Cantina worden uitgevoerd. Zelfs aan de uiteindelijke verpakking trekken ze hun liefde en respect voor de natuur door. Er worden recycleerbare glazen flessen gebruikt, het papier voor de etiketten is ook gerecycleerd en de kurk van de fles is natuurkurk.

Cantina Marilina is biologisch sinds 2001. De bestaande boompjes die nu tussen de 40 en 50 jaar oud zijn, werden behouden.

Cantina Marilina begon met de Monovarietal-lijn, wijnen die afkomstig zijn van inheemse druiven waaronder de Ruversa, Cuè, Sketta en Suave.

Toen kwamen de Blends die een bredere visie van internationale reikwijdte bieden, de Currivu Rosso die een blend is van Nero d’Avola en Merlot, en de Currivu Bianco die een blend is van Viognier en Chardonnay.
Het zijn allemaal wijnen die niet alleen worden gekenmerkt door lange maceraties, maar ook worden gevinifieerd en gerijpt in betonnen tanks. Om de sterkte van deze wijnstokken te testen, werd vervolgens een lijn met een ander bepaald gewicht gecreëerd, en zo werd de Riserva-lijn geboren waaronder de Bianco di Marilina en Rosso di Federica. Deze wijnen bevatten referenties met verschillende jaargangen, gecreëerd om het potentieel van elke wijn van tijd tot tijd te testen, in een poging om het product altijd te verbeteren, jaar na jaar. Het zijn wijnen die niet alleen worden verwerkt in betonnen tanks, maar op een exclusieve manier worden onderworpen aan langdurige verfijningen in hout. Bovendien volgt elke fles een uitsluitend handmatig proces, daarom wordt deze met de hand gevuld en gebotteld; dezelfde procedure is ook toegepast bij de etikettering, het touw eromheen en het leggen van de zegellak. Elke referentie is genummerd en in een beperkte oplage, allemaal om deze productielijn die de top van Cantina Marilina in de Val-di-Noto vertegenwoordigt, te verbeteren.

In 2016 werden de twee Fedelie-wijnen geboren, een mousserende Moscato en een mousserende Nero d’Avola rosé. Beide staan ze voor het frisse en speelse deel van Cantina Marilina.
De smaken geven lichtheid en frivoliteit vrij die de maaltijden aangenaam vergezellen.  altijd volgens de filosofie waarop alle producties zijn gebaseerd. Angelo Paternò heeft de oude manier van vinificatie van zijn voorouders overgenomen die de Ancestrale-methode wordt genoemd. Laat je verrassen door deze authentieke en overheerlijke wijnen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.