Emilio Sciacca’s passie voor de Etna en goede wijn werd ongeveer 15 jaar geleden geboren.

Hij was gepassioneerd door reizen en begon de gebieden te verkennen die het meest geschikt waren voor uitstekende wijnbereiding. In diezelfde periode nam hij deel aan een ONAV-wijncursus. Wijn wordt zo de juiste metgezel voor talloze aangename momenten in zijn leven. Jarenlang bleef deze passie voor hem een ​​hobby.

Wijnen

Over Emilio Sciacca

“Emilio Sciacca Etna Wine” is een project geboren in 2015, gefinaliseerd met het onderzoek van enkele jaren om een eigendom op de Etna te kopen. De eigenaar Emilio, die al reeds werkervaring heeft op het gebied van natuurtoerisme en wijntoerisme, wordt verliefd op een klein stukje land met een oude te restaureren Palmento (molensteen) in Linguaglossa (Noord-Etna) in de wijk Martinella.
Vandaag heeft het bedrijf één hectare wijngaard in eigen bezit en een andere hectare onder contract, beide aan de zuidkant van Linguaglossa. Deze twee hectaren worden persoonlijk gevolgd in alle agronomische fases.

In 2018 ontstaat de eerste oogst waaruit onze drie labels zijn geboren: een witte (Biancopiglio) en twee rode wijnen (Rossobrillo en Neromagno) van inheemse druiven van de vulkaan. We werken zowel in de wijngaard als in het wijnhuis met respect voor de natuur, ervan overtuigd dat het een metgezel is om te ondersteunen en niet om te onderwerpen.

De behandelingen in het veld zijn op basis van zwavel en koper en we gebruiken groenbemesters of organische mest. We irrigeren niet en de oogst is handmatig. In het wijnhuis zijn de fermentaties spontaan met inheemse gisten, we filteren niet en  doen geen clarificatie. Het gebruik van sulfieten wordt beperkt tot een minimum. Tot slot gebruiken we geen plastic in de wijngaard of in de verpakking.

Afgestudeerd met een master als ingenieur en daarna een doctoraat cultiveert hij ondertussen zijn passie voor het buitenland, voor talen en de natuur, voor zijn eigen land en voor de Etna. Van jongs af aan is hij in staat om zijn professionele, economische en culturele middelen optimaal te benutten om van zijn passies zijn werk te maken. Stap voor stap verlaat hij de wereld van het onderzoek om de wereld van het ondernemerschap te betreden.

 

EMILIO SCIACCA ETNA EN WIJNIn 2003 was hij al pionier op het gebied van gastvrijheid in Catania en behaalde hij de kwalificatie touroperator en natuurgids. Hij organiseert nog steeds trektochten op de Etna, vertrekkende vanuit Catania en Taormina, zeildagen tussen Acitrezza en Taormina en ten slotte rondleidingen door de Siciliaanse kunststeden. Bij deze activiteiten hebben lekker eten en goede Siciliaanse wijn altijd een belangrijke rol gespeeld. Vooral wijn is de protagonist geworden van de Siciliaanse zintuiglijke ervaringen van zijn gasten.

De mogelijkheid om een ​​historisch landgoed te kopen met uitzicht op de Etna en kraters op de top markeert het begin van een nieuw tijdperk als wijnproducent.De renovatiewerkzaamheden aan de molensteen zijn lang en vermoeiend om al meteen in 2016 wijn te produceren. De geboorte van zijn eerstgeboren zoon, Leonardo, en vooral de ontmoeting met de in de loop der jaren gerijpte wijnervaring van Gianluca Torrisi, al een vertrouwde vriend, hem ertoe brengen het gunstige moment voor het vertrek van het nieuwe avontuur te herkennen.

 

Voor Emilio is de ervaring van het terugwinnen van de molensteen en het land suggestief. De mens wordt een ambachtsman in dienst van de natuur, altijd volgens de regels die hij dicteert, om zijn typische eigenschappen te behouden. De natuur wordt beschouwd als een reisgenoot en niet als een te domineren tegenstander. De wijn is dus een authentieke uitdrukking van de aard van de plaatsen, van de wijnstokken en van het oogstjaar. In 2018 worden na vele inspanningen de eerste flessen wijn van Emilio Sciacca Etna Wine geboren. “Wij geloven in een ethische wijn met een sterke menselijke connotatie.” (cit. Gianluca Torrisi) In minder dan een jaar na de eerste productie is de wijn al gepresenteerd op verschillende beurzen gewijd aan natuurlijke wijn, in Bari, Barcelona, ​​​​Parijs, Scicli, Palermo, Milaan, Verona, Taormina en meer. De oude molensteen, nu gerenoveerd, combineert de oude ziel van de structuur met de moderne bedoeld voor de ontvangst en gastvrijheid van wijnliefhebbers en wandelaars. “Hoeveel vreugde en hoeveel magie zouden onze beste ervaringen missen zonder goede wijn” (cit. E. Sciacca)

De wijnstokken van de Etna Terroir zijn bijna allemaal inheems. De prins van de inheemse rode wijnstokken is de Nerello Mascalese. Oorspronkelijk gebracht door de Grieken, rijpt deze wijnstok in de derde week van oktober. Hij leent zich voor lange maceraties en komt het best tot zijn recht wanneer de wijn vele jaren gerijpt is. De wijn die eruit voortkomt is fijn en elegant, discreet van kleur, hartig en met zijdezachte tannines. De aroma’s van kleine rode vruchten zijn typisch bij jonge wijn, zoals bij onze Rossobrillo. Nerello Cappuccio begeleidt Nerello Mascalese in kleine percentages in Etna DOC’s en het geeft de wijn vooral kleur.

Relatief ingewikkelder is de kwestie van de witte druivenrassen. De bekendste is ongetwijfeld de Carricante, die in de Etna DOC-voorschriften wordt aangeduid als de belangrijkste druivensoort van denominatie. Deze druivensoort, die ook laat in de rijping is, geeft de wijn een strogele kleur en zeer sterke minerale tonen. Verrassend genoeg leent hij zich voor een witte wijn voor een rijping van zelfs langer dan tien jaar, een eigenschap die hem idealiter dicht bij Elzasser rieslings plaatst.

De Carricante, die aan de zuid-oostkant bijna de enige aanwezige wijnstok is, wordt vaak vergezeld door andere wijnstokken op de andere hellingen van de Etna. Aan de noord- en zuidwestkant van waaruit we onze Biancopiglio produceren zijn er bijvoorbeeld naast Carricante ook Cataratto, Grecanico Dorato, Coda di Volpe en Minnella. Deze situatie, waarin meerdere witte en soms rode druivenrassen in dezelfde wijngaard voorkomen, is heel gebruikelijk in de Etnean-traditie.

De belangrijkste kenmerken van wijnbouw en wijndomein in het gebied van de vulkaan zijn: het telen van jonge wijnranken op kastanje palen genaamd Carrazzi, de droge stenen muren voor terrassen op de steile wanden van de vulkaan, het gebruik van grote kastanje vaten voor het maken van wijn , het wachten op de fijne droesem van witte wijnen om de malolactische gisting in de lente te vergemakkelijken (noodzakelijk voor het hoge appelzuurgehalte van de Carricante) .

 

Wijn, Mens, Natuur, Etna

Bij het creëren van onze Etna DOC-wijn krijgt de ethische en natuurlijke afdruk van onze productie vorm door het gebruik van biologische praktijken met een duurzame en regeneratieve benadering. Daarom gebruiken we geen chemische producten, maar alleen producten die in de biologische productie zijn toegestaan.

We richten ons op het inperken van de verspreiding van echte meeldauw en valse meeldauw en het bewaken van de klimatologische omstandigheden om de efficiëntie van zwavel en koper te maximaliseren. We doen aan gecontroleerde grasbemesting, bodembeluchting met handmatige verwijdering van de wijnstokken, afwisselende groenbemesting en het gebruik van natuurlijk materiaal voor het binden van de wijnstokken. Indien nodig biologische herfstbemesting en/of natuurlijke bodemverbeteraars in het voorjaar. Wij zaaien daarom vlinderbloemigen en grassen. We snijden ze in bloei en begraven ze om de bijdrage van biologisch materiaal als natuurlijke meststof en de daaruit voortvloeiende verrijking van de bodem te ondersteunen. Wij geloven dat het nuttig is om groenbemester te gebruiken om op wortelniveau de bacteriën te verhogen die helpen om de stikstof in de bodem te fixeren, wat de natuurlijke bemesting bevordert.

 

 

We maken geen wijn met een vooraf vastgesteld recept of met een gestandaardiseerd model. Wij geloven dat vakmanschap van hoge kwaliteit alleen mogelijk is na uitstekend werk in de wijngaard en selectie. We kiezen uitgebalanceerde, gezonde en rijpe druiven, waarbij we vermijden dat ze worden onderworpen aan het gebruik van chemisch-fysische interventies die hun aard veranderen.

Op dezelfde dag van de oogst worden de druiven ontsteeld en vervolgens geperst met een pneumatische pers bij lage werkdruk. We controleren de maceratie die plaatsvindt in thermisch gereguleerde stalen tanks. Het decanteren doen wij daarom met behulp van slangenpompen voor een zachte beheersing van de stromen en het uitblijven van eventuele vervuiling.

Indien nodig wordt geventileerd overpompen” gedaan om het gistmetabolisme te verhogen met een lichte oxygenatie van de mostwijn. De fermentatie gebeurt op natuurlijke wijze en zonder toevoeging van gist en de toevoer van zwaveldioxide is minimaal of soms helemaal afwezig. Malolactische gisting vindt op natuurlijke wijze plaats voordat het in de lente wordt gebotteld.

In het wijndomein volgt een vinificatie en veroudering in stalen containers. Een uitzondering is de Neromagno Etna Rosso D.O.C. Voor de productie worden 2e en 3e passage tonneau (vaten) gebruikt voor een rijping van 18 maanden. Het is niet de bedoeling om de typische kenmerken van Etna Doc-wijn te “verhullen”, maar om de typische tannine van nerello mascalese zachter, completer en gestructureerd te maken. We voeren geen filtering of klaring uit, maar we geven de voorkeur aan het deponeren van de fijne droesem vóór het bottelen met behulp van lage temperaturen om het decanteren te ondersteunen. De wijnmakerij heeft een intern laboratorium uitgerust voor oenologische analyse. Dankzij dit volgen we de natuurlijke evolutie van de witte en rode wijnen van de Etna met constante observatie en interpretatie tot het bottelen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.